JoomBall - Cookies

Συνταγές

Μοσχαρίσια παϊδάκια με πουρέ πατάτας

        

     Υλικά

     1.5 κιλό μοσχαρίσιο σιδηρόδρομμο

     πουρές πατάτας

 

      Για τη μαρινάδα

      3 σκ. σκόρδο

      3 ½ κ.σ. μαύρη ζάχαρη

      4 κ.σ. σόγια σως

      2 ½ κ.σ σησαμέλαιο

      1 ½ κ.σ. σπορέλαιο

      3 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο

       Εκτέλεση

Αυτό το σημείο από το μοσχάρι είναι πολύ τρυφερό και θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο για να μαλακώσει. Η μαρινάδα δίνει ένα καραμελένιο χρώμα και μαλακώνει το κρέας.

  • Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε όλο το λευκό μέρος που είναι η πέτσα.
  • Κόβουμε κάθετα χωρίζοντας το κάθε κόκκαλο ξεσωριστά και το βάζουμε μέσα σε ένα μπολ.
  • Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και χτυπάμε. Τα ανακατεύουμε με το κρέας καλά και αφήνουμε για όλη τη νύχτα στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη ή το λιγότερο για 2 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς.
  • Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε το κρέας μας μαζί με τη μαρινάδα.Η μεριά με το κόκκαλο πρέπει να είναι προς τα πάνω. Σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3 ώρες. Μετά τις 3 ώρες, ξεσπεπάζουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για ακόμα 30 λεπτά για να πάρει ωραίο χρώμα το μοσχάρι μας.
  • Μόλις το κρέας είναι έτοιμο σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.

 

     πηγή: http://akispetretzikis.com

Κοτόπουλο με μανιτάρια και μαυροδάφνη

                 

                 Υλικά

  • 3 ολόκληρα φιλέτα κοτόπουλο με δέρμα κομμένα στα 2
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση και ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες.
  • 150 γρ. μαυροδάφνη
  • 1 κούπα ζωμό κοτόπουλο
  • 2 κ.σ. λεπτοκομμένο μαϊντανό

 

                  Εκτέλεση      

  • Σκουπίζουμε καλά τα φιλέτα και αλατοπιπερώνουμε καλά. Σε ένα πλατύ και βαρύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με 1 κ.σ. βούτυρο και σε αυτό σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κοτόπουλο σε 2 δόσεις μέχρι να πάρουν τα στήθη καλό χρώμα και από τις 2 πλευρές. Αφαιρούμε από το τηγάνι σε ένα πιάτο και τα κρατάμε ζεστά. 
  • Αφαιρούμε όλο το λίπος εκτός από 1 κ.σ. από το τηγάνι και σε αυτό σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά και τα μανιτάρια μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να εξατμιστούν. 
  • Προσθέτουμε τη μαυροδάφνη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί. 
  • Προσθέτουμε το ζωμό του κοτόπουλου, μαζί με τα κοτόπουλα και ότι ζουμιά έχουν μείνει στο πιάτο. Σκεπάζουμε, σιγοβράζουμε και γυρίζουμε μια φορά το κοτόπουλο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαγειρευτεί. 
  • Σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να “πιεί τα ζουμιά της”. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σιγά σιγά ανακατεύοντας ελαφρά. 
  • Σερβίρουμε το κοτόπουλο μαζί με τη σάλτσα και το μαϊντανό.

            πηγή: http://akispetretzikis.com

 

 

 

Μοσχάρι με μπύρα στη γάστρα

                
Υλικά
  • 1,2 κιλά μοσχάρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3-4 κρεμμύδια άνυδρα
  • 1 κουτί μικρό μπύρα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 3-4 κόκους μπαχάρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • Λίγο αλεύρι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ μπαγκέτα μπαγιάτικη
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο 
Εκτέλεση

 Κόβουμε το μοσχάρι σε φέτες πάχους ενάμιση πόντου περίπου. Το αλευρώνουμε και το θωρακίζουμε στο τηγάνι με το ελαιόλαδο, μέχρι να κάνει κρούστα και από τις δύο πλευρές και να κρατήσει τους χυμούς του μέσα. Περνάμε τα κομμάτια από το τηγάνι λίγα – λίγα, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Όσα κομμάτια ετοιμάζονται, τα στρώνουμε στη γάστρα. Κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα ή στα έξι σε χοντρές φέτες και τα σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι για 3-4 λεπτά. Τα μεταφέρουμε στη γάστρα με τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε πάνω από το κρέας. Στα υπολείμματα του τηγανιού ρίχνουμε λίγη μπύρα και ντεγλασάρουμε το τηγάνι, δηλαδή τρίβουμε καλά με τη σπάτουλα και ανακατεύουμε. Σιγά - σιγά  προσθέτουμε και την υπόλοιπη μπύρα. Αδειάζουμε όλο το υγρό του τηγανιού στη γάστρα με το κρέας και τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τη δάφνη, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, το θυμάρι και αλατίζουμε κατά βούληση. Τρίβουμε από πάνω αρκετό φρέσκο πιπέρι. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για μία ώρα. Μετά από τη μία ώρα ξεσκεπάζουμε τη γάστρα.  Κόβουμε σε λεπτές φέτες την μπαγκέτα, βουτάμε τις φέτες στο ζουμί της γάστρας και τις στρώνουμε πάνω από το φαγητό. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε τη γάστρα στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν και να τραγανίσουν τα ψωμάκια.

 

Κλέφτικο αρνάκι στη λαδόκολλα

Υλικά

1,200 (μπούτι)

3 κλωνάρια σέλερι

4 κρεμμύδια

6 πατάτες μεγάλες

15 ντοματίνια

250 γρ.κεφαλοτύρι

10 σκελίδες σκόρδο

2 κουταλιές της σούπας ρίγανη

2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

11/2 φλιτζάνι ζωμό κρέατος

1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό

Αλάτι

Φρεκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε σε μερίδες μικρές το ξεκοκαλισμένο κρέας.
Βάζουμε το κρέας σε μεγάλη μπασίνα και προσθέτουμε τα λαχανικά καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ μεγάλα. Ρίχνουμε το τυρί κομμένο σε καρέ, τα σκόρδα, τη ρίγανη, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το κρασί και το αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την μπασίνα και τη φυλάμε στο ψυγείο το λιγότερο για 2 ώρες, μέχρι να μαριναριστεί.
Απλώνουμε δύο μεγάλες λαδόκολλες και αδειάζουμε όλο το μείγμα.
Κλείνουμε σε μεγάλο πακέτο και δένουμε σφιχτά με σπάγκο.
Βάζουμε μέσα σε ταψί, χωρίς να προσθέσουμε στο ταψί νερό ή άλλο υλικό.
Ψήνουμε για 1 και 15’ στους 180 C.

πηγή: http://www.argiro.gr

Τηγανιά τσιγγάνικη με λουκάνικο και πάπρικα

Υλικά

  • 1 κιλό λουκάνικα χωριάτικα, κομμένα σε ροδέλες
  • 3 πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες
  • 6 - 7 μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
  • αλάτι, λίγο κόκκινο, γλυκό πιπέρι
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • ½ φλ. λευκό κρασί
  • λίγο ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Σ’ ένα τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο σοτάρουμε τα λουκάνικα μαζί με τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και το λευκό κρασί και αφήνουμε για λίγο να δέσει η σάλτσα και αλατίζουμε ελαφρά αν χρειαστεί. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο κόκκινο, γλυκό πιπέρι.

 

 

Πηγή: http://www.agelioforos.gr

Σπετσοφάι το θεϊκό

Υλικά

3 λουκάνικα με πράσο μεγάλα

4 πιπεριές φλωρίνης

4 πιπεριές κέρατο

2 φρέσκες καυτερές πιπεριές πράσινες ή τρείς μικρές κόκκινες αποξηραμένες

1 σκελίδα σκόρδο

3 κόκους μπαχάρι

1 κουτί ντοματάκια

2 γεμάτες κουταλιές πελτέ

1/2 με 1 ποτήρι ζεστό νερό

αλάτι, πιπέρι

1 πρέζα ζάχαρη

 

Εκτέλεση

 

Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες πάχους τριών περίπου εκατοστών. Πλένουμε και κόβουμε τις πιπεριές σε τρία μέρη την κάθε μία αφού πρώτα κόψουμε τα κοτσάνια τους (για τις φρέσκες). Τηγανίζουμε τα λουκάνικα χωρίς καθόλου λάδι αφού έχουν αρκετό λίπος, μέχρι να ροδίσουν κι απ' τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Στο λίπος που έβγαλαν τα λουκάνικα τηγανίζουμε τις πιπεριές μέχρι να μαραθούν. μόλις μαραθούν. στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο σε ροδέλες μέχρι να χρυσαφίσει και μετά τα λουκάνικα. Κατόπιν ρίχνουμε τα ντοματάκια, το μπαχάρι τον πελτέ και το νερό, αλάτι, πιπέρι και την ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και βράζουμε με κλειστό το καπάκι της κατσταρόλας μέχρι να πήξει καλά η σλτσα περίπου μισή ώρα.

 

Υ.Γ. Το μυστικό στο σπετσοφάι είναι να μην προσθέσουμε λάδι αφού τα λουκάνικα περιέχουν πολύ λίπος. Εάν βάλουμε λάδι στο τέλος θα επιπλέει στην επιφάνεια του φαγητού ):, κάτι το οποίο δεν θα αρέσει σίγουρα ούτε σ' εσάς ούτε στους καλεσμένους σας. Καλή όρεξη!!!

πηγή: http://blogs.gastronomos.gr